Inleiding

Vergaderen wordt door veel huisartsen ervaren als een noodzakelijk kwaad, nodig om doelen te bereiken maar energievretend en vaak frustrerend. Een vergadering kan echter, met de juiste procedures en ingrepen in het proces een zinvolle, aangename en resultaatgericht bijeenkomst zijn. De houding en het gedrag van de voorzitter is daarbij van cruciaal belang.

In deze cursus wordt de gelegenheid geboden om daarvoor handvatten aan te reiken. Diverse aspecten van voorzitten en vergaderen komen aan bod, zowel in theorie als in oefensituaties.

Inhoud

Hoe bereid je een vergadering goed voor, hoe betrek je de deelnemers optimaal en organiseer je een goede besluitvorming? Hoe hanteer je de dynamiek tussen de deelnemers in de vergadering en zorg je voor goede tijdsbewaking?

Leerdoelen

Na afronding van de cursus heb je

  • kennis de tips en tricks voor goed voorzitterschap
  • kennis van de dynamieken die tijdens een vergadering een rol spelen in de groep
  • door oefening handvatten gekregen voor effectief voorzitterschap
  • inzicht in succesfactoren om een vergadering te laten slagen.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor alle huisartsen en EKC’s.

Programma

In deze cursus komt theorie over voorzitten en vergaderen aan bod. Je leert op verschillende niveaus te kijken naar de dynamieken in een vergadering en het gedrag van de voorzitter. De bespreking van theoretische noties wordt afgewisseld met praktische oefensituaties, waarin de deelnemer gelegenheid krijgt te oefenen met voorzitten van en deelnemen aan een vergadering. Hoe  Je sluit de cursus af met een plan om je voorzitterschap en vergaderdiscipline te optimaliseren.

Cursusduur

De cursus heeft een omvang van ca. 4 uur (in overleg met opdrachtgever).

Accreditatie

Deze cursus wordt voor 4 punten geaccrediteerd.

Aantal deelnemers

Het aantal deelnemers is maximaal 14

Organisatie

De cursus wordt gegeven door een docent die goed bekend is met de vergadercultuur in de huisartsenzorg, deskundig in het onderwerp en didactisch bekwaam.

De cursus wordt verzorgd door www.keijzervanderjagt.nl

Meer informatie bij arie@keijzervanderjagt.nl