Hoe blijf je als team geïnspireerd

Wat gebeurt er allemaal in de groep waarmee of waarin je werkt? Waar we te maken hebben met groepen, hebben we te maken met dynamiek. Dat kan leuk zijn, maar is soms ook best moeilijk te hanteren. Hoe gaat het in jouw praktijkteam? Sommige teams werken in flow, zijn effectief en aangenaam. In sommige groepen leer je meer dan waar dan ook. In veel groepen is de situatie echter minder optimaal.

De groepsdynamica biedt veel inzichten in hoe groepen en teams prettig en effectief kunnen zijn of worden, en wat er verstorend kan zijn. Het maakt uit in welke fase een groep zich bevindt, of de groep al een tijd bij elkaar is, of dat er wisselingen zijn. De theorie geeft inzicht in het belang van “storm” (onrust, wrijving) in de groep en wat een streven naar harmonie oplevert.

Mocht er wel wat te verbeteren zijn in jouw groepen: Interveniëren in de groepsdynamiek vraagt soms lef, én kan veel opleveren. 

Programma

In drie bijeenkomsten leer je als team meer over groepsprocessen en groepsdynamiek en de ontwikkeling van een groep in de tijd. We gaan deze inzichten naar jouw praktijk vertalen en oefenen met interventies. We onderzoeken wat er in het team speelt en zullen gezamenlijk oplossingen vinden. Na afloop heb je meer inzicht en overzicht én zullen jouw vaardigheden om de dynamiek in een groep te hanteren zijn toegenomen.

Waarom deelnemen?

– Als je meer wilt weten over de groepsdynamiek in het team waarvan je onderdeel bent

– Als je graag het functioneren van je team positief zou willen kunnen beïnvloeden

Iedere professional krijgt van tijd tot tijd te maken met conflicten, met patiënten en/of collega’s. Hoe geef je jouw behoeften aan zonder daarmee de ander tegen je in het harnas te jagen? En hoe zorg je ervoor dat een ander naar je luistert en jij de ander echt kunt horen ondanks tijdsdruk of andere belemmerende factoren? Het communicatiemodel geweldloze communicatie biedt daarvoor een prachtig handvat.

Tijdens deze cursus wordt het theoretische model van de geweldloze communicatie invoelbaar gemaakt met behulp van een acteur. Tegelijkertijd worden de sociaal psychologische principes die hieraan ten grondslag liggen behandeld. Vervolgens gaan we aan de slag met het in praktijk brengen van het model door middel van het spelen van scènes. Dit alles onder begeleiding van ervaren trainers/ theatermakers.

Programmaonderdelen

  • Hoe vermijd ik situaties waarin enkel en alleen met modder wordt gegooid?
  • Hoe geef ik mijn eigen grenzen en behoeften aan zodat anderen die snappen en aanvaarden?
  • De cursus biedt een veilige ruimte om te oefenen en van ‘fouten’ te leren.

Wanneer en waar?

‘Keijzer en Van der Jagt’ organiseert deze cursussen rechtstreeks met een praktijk.

Doelgroep en groepsgrootte

deze bijeenkomst is bedoeld voor teams die in de praktijk met elkaar aan het werk zijn. We begeleiden deze bijeenkomst met twee ervaren coaches en waar nodig met een acteur

Docent

De cursus wordt verzorgd door ervaren trainers.

Meer weten?

Voor informatie: mail Arie Keijzer; arie@keijzervanderjagt.nl